Home > Blog > De 6 voordelen van houtskeletbouw

De 6 voordelen van houtskeletbouw

Kiezen voor houtskeletbouw, is kiezen voor ecologisch wonen in een gezond leefklimaat. Als u nog niet overtuigd was van de voordelen, dan bent u dit vast na het lezen van deze 6 voordelen van houtskeletbouw.

Voordelen van houtskeletbouw

Ecologisch wooncomfort

Bouwen met houtskeletbouw of gewoon met hout is een energiezuinige oplossing in vergelijking met het stenen alternatief. Hout is een natuurlijk materiaal én een hernieuwbare grondstof, kortom er zijn altijd nieuwe manieren om nieuwe bossen aan te planten of die te verjongen.

Maar wat met al die arme bomen? Wel, er wordt steeds op toegezien dat het gebruikte hout ecologisch verantwoord verworven wordt en perfect recycleerbaar is. Er wordt geen schade aan het bos toegebracht en er wordt niet meer gekapt dan wat er aangroeit. Dit kunt u trouwens herkennen aan ons FSC-label, dat voor ecologisch bosbeheer staat.

Thermische isolatie

Een houten constructie werkt ook isolerend. Die isolerende werking zorgt ervoor dat het in de winter warm blijft in huis. In zomer werkt het net omgekeerd, dan houdt die de warmte buiten. Bovendien is isolatie een belangrijke factor geworden die ervoor kan zorgen dat er kan bespaard worden op de maandelijkse energiefactuur. Zo is het steeds heerlijk vertoeven in huis dankzij de aangepaste temperatuur.

Vrije afwerkingskeuze

Een woning met houtskeletbouw is goed voor alle bouwstijlen en heeft zo goed als geen architecturale beperkingen. Elk onderdeel van uw droomhuis kan steeds naar eigen wensen worden afgewerkt.

Verder heeft de houten constructie een dragende functie, dus kan de verdere indeling vrij worden gekozen zonder rekening te moeten houden met eventuele draagmuren in huis. Daardoor is het geen enkel probleem om achteraf nog verder te verbouwen.

Snelle bouwmethode

Een van de grootste voordelen van bouwen met houtskeletbouw is de korte bouwtijd. Het houten geraamte wordt onder ideale omstandigheden op afstand gemaakt in een droge omgeving, eens klaar wordt het in een mum van tijd gemonteerd op de site.

Dit maakt het mogelijk om over een kortere periode een volledig afgewerkt huis klaar te hebben.

Gezond leefklimaat

Naast voordelen zoals energiezuinigheid en thermische werking, is houtbouw ook nog eens goed voor de gezondheid. Hout werkt als vochtregulator. Wanneer er veel vocht in de lucht zit, dan zal het hout het vocht opnemen en als er een tekort is aan vocht in de lucht, zal het vocht afgeven. Zo is het leefklimaat in huis altijd optimaal.

Kwalitatief wonen

Hout staat voor kwaliteit. Vooraleer het hout gebruikt kan worden voor de bouw van het geraamte moet het hout behandeld worden om de natuurlijke weerstand te verhogen. Die voorbehandeling zorgt ervoor dat het materiaal een duurzame levensduur tegemoet gaat.

Bouwen met houtskeletbouw is de ecologische keuze die u een flinke duit kan besparen op uw energiefactuur. Verder heeft u snel een huis van degelijke kwaliteit, die goed is voor de gezondheid. Dankzij deze voordelen van houtskeletbouw kunt u de weloverwogen keuze maken.