Home > Blog > Zo onderhoud je je nieuwbouwwoning

Zo onderhoud je je nieuwbouwwoning

Een nieuwe woning kopen is een flinke investering. Je wil daarom natuurlijk zo lang mogelijk van je woning genieten en hem zo lang mogelijk mooi, nieuw en functioneel houden. Dat doe je onder andere door je nieuwbouwwoning goed te onderhouden. Met een goed onderhoud verhoog je immers je wooncomfort en vermijd je kosten op lange termijn.

Zo onderhoud je je nieuwbouwwoning

Bij ingebruikname

De eerste jaren heeft je nieuwbouwwoning weinig onderhoud nodig. Toch moet je vanaf het begin zorgvuldig met je woning omgaan en bij ingebruikname ervan op enkele zaken letten. Allereerst is het belangrijk dat je de instructies en adviezen van de bouwfirma nauwkeurig opvolgt om eventuele problemen te vermijden. Natuurlijk maak je eerst je woning grondig schoon voor je erin trekt. Vermijd agressieve schoonmaakmiddelen en schuurmiddelen, want die kunnen onherroepelijke schade aanbrengen. Gebruik de juiste producten voor de juiste toepassing.

Regelmatig poetsen

Door regelmatig je woning schoon te maken geniet je niet alleen dagelijks van een proper huis, maar vermijd je ook hardnekkig vuil dat je later moeilijk weg krijgt. De klus wordt alleen maar groter en moeilijker door hem uit te stellen. Houd daarom je interieur in optimale conditie door geregeld te poetsen. Let er wel op dat je met de juiste producten poetst, zodat je bijvoorbeeld je nieuwe tegels uit natuursteen niet beschadigt.

Sanitair

Je sanitair goed onderhouden is een kleine moeite die je later veel problemen kan besparen. Draag goed zorg voor je afvoerbuizen door er regelmatig kokend water door te laten lopen. Indien je je pannen uitspoelt in de gootsteen krijg je onvermijdelijk verstoppingen in de afvoerbuizen. Maak je borden en pannen vooraf eerst schoon met keukenpapier en was ze dan af. Giet daarom ook nooit vetten in de afvoeren! Het spreekt voor zich dat je verstopping vermijdt door geen gekke dingen in je afvoer of toilet te gooien. Maak regelmatig de sifons schoon en herstel lekkende kranen onmiddellijk. Vermijd ook kalkaanslag door je kranen vaak met een zacht doekje schoon te maken. Het is een kleine moeite, maar niettemin belangrijk om elk jaar de dubbele toezichtput schoon te maken. Verstoppingen in die put zorgen er immers voor dat het vuil water terug in je woning kan komen.

Ventilatie en verwarming

Frisse lucht is niet alleen gezond voor jou, maar ook voor je woning. Gebruik daarom het geplaatste ventilatiesysteem naar behoren en laat de ventilatieroosters open met de motor aan. Ook een ventilatiesysteem heeft onderhoud nodig. Reinig de afzuigmonden regelmatig en vervang de filters tijdig. Ventileren door het raam open te zetten is nog steeds verstandig, maar vergeet niet de temperatuur op je thermostaat te verlagen of de verwarming uit te zetten.

Een verwarmingsinstallatie vergt eveneens onderhoud. Jaarlijks voor gebruik van de verwarming je radiatoren ontluchten is een must. Bij aanwezigheid van een boiler geldt dat ook voor het overdrukventiel. De installatie zelf laat je best reinigen door een erkende installateur die de nodige producten toevoegt in de leidingen.

De buitenkant van je woning

Ook de buitenkant van je woning moet onderhouden worden. Afhankelijk van de keuze van materialen vergt dat meer of minder onderhoud. Zo vraagt houten buitenschrijnwerk meer onderhoud dan PVC of aluminium.

Het spreekt voor zich dat je best jaarlijks je dak inspecteert. Kijk na of de dakpannen nog goed aaneengesloten zitten, of het lood niet is opgewaaid en of de dakgoot niet verstopt zit met bladeren. Inspecteer bij platte daken de lasnaden van de bedekking. Grijp hier tijdig in als je iets vaststelt! Roet en mos vervuilen namelijk geleidelijk je dakpannen en gevelstenen.

Wil je de oorspronkelijke uitstraling van je woning zo goed mogelijk behouden, dan kan je de gevels en het dak een regelmatige schoonmaakbeurt geven. Zo vermijd je mos, schimmel en roet. Hogedrukreinigers vermijd je best, aangezien ze je materialen ruw maken en dus nog meer vatbaar maken voor mos en vuil. Heb je dit onderhoud te lang uitgesteld en wil je toch opnieuw een nette gevel of dak? Houd er dan rekening mee dat je gevel zandstralen of je dak ontmossen best uitgevoerd wordt door een profesionele vakman en je hiervoor een budget moet voorzien.

Inspecteer jaarlijks je woning en voer bovenstaande tips uit. Een goed onderhoud van je woning is immers een kleine moeite, maar kan je heel wat kosten besparen. Wacht er daarom niet te lang mee en draag al van in het begin zorg voor je woning.

   
Kijk-&-Bouwwijzer

Meer bouwtips, informatie en inspiratie? Download gratis de Kijk-&-Bouwwijzer boordevol handige tips en tricks!